2.2.2012

Lihattoman paluu! -raakavegaani versus vegaani; riisi versus kaura; ja kyllä...tuo kiistelty ja kirottu soija

S on luopunut toivosta kanssani...luulen että olen luopunut itsekin toivosta...itseni kanssa.
Miten se menikään, olen vegaani ehkä vuoden, ehkä kaksi kuukautta, ehkä kaksi viikkoa, ja hirveästi siitä kirjoitan, mutta siitäkin on jo niin pitkä aika että unohdin mitä kaikkea olenkaan kirjoittanut.

Huh! Mitä kaikkea onkaan tapahtunut.

Ensinnäkin, kyllä, olen vielä Vegaani!!! Ja Rakastan tätä!
Olen jopa oppinut kokkaamaan. Tai ainakin melkein. Itse -melkein aina- syön kokkauksieni tuotokset. Harvoin näytän näitä tuotoksia muille...en toivo pahaa kenellekään...varsinkaan sairaalareissua.

Seuraavassa tutkielmani: tuntemuksia, totuuksia, vihreitä valheita ja suuria toiveita:


RAAKAVEGAANI versus VEGAANI
Hauskoja, mutta ehkä enemmän mielenkiintoisia huomioita dieetistä:
Raakavegaani;
Ensimmäisen viikon+ oltuani raakavegaanina, paino oli mitä unelmaisin, ehkä hieman laihemmalla puolella, kuin normaalisti, mutta olen aina kärsinyt ärsyttävästä jojopainosta, että se nyt oli, ja tuli...Mutta kroppa piti äärimmäisen paljon tästä dieetistä. Minkäänlaista turvotusta ei ollut missään muodossa (kroppani on yliherkkä ruoka-aineille), ei mitään vatsaongelmia, koko elämä tuntui hyvin tasapainoiselta ja oli hyvin balanssissa. Yllättävin huomio ehkä siinä, että ihoni(!) oli säkenöivä! Yhtälailla kuin kroppani, ihoni on ongelmatapaus ja ilmoittaa hetkessä, jos suupalan kanssa meni vikaan. (Tosin stressi tekee saman tempun). Eli plussana sanottakoon kaikinpuolinen äärimmäinen tyytyväisyys ja hyvä olo. Ihanaa.
Miinuksena ehkä se, että elimistö valitti jatkuvaa puutostilaansa jostain. Kysyin muutamaan otteeseen, että mitä sinä valitat, mutta vastauksena oli vain murinaa, joten annoin sille lisää salaattia. Ja 1.5 viikon päästä jouduin aloittamaan monivitamiinien syömisen. Ilman näitä ällöpillereitä, en usko että olisin pärjännyt viikkoa pidemmälle. Luulen että ruokavaliossani oli jotain vikaa, ja joku asiaan hieman perehtynyt raakavegaani olisi voinut minulle ilmoittaa että "ei näin, tollo". Mutta kyseenalaista raakavegaania ei ollut lähettyvillä, joten...uskon että olisin nääntynyt nälkääni.

VEGAANI:
No..niin siinä sitten kävi, että popcorni teki temppunsa. Tuo kirottu jumalten ruoka...Hiiteen koko hyppivän maissin perhe! Ja niiden serkut ja serkkujen kaverit...jos täällä saa kirota niin sanon hittolainen..."popcorn is going to be the end of me!" -suurella todennäköisyydellä.
Eli hyvästi raakavegaanius ja tervetuloa hyppivä jumalten ruoka. Huomioitakoon, että olen hyvin spirituaalinen...en uskonnollinen, mutta spirituaalinen. Keksin muuten keinon, millä voin valmistaa popcornia jopa kello 4am ja naapurin hermoheikko ei edes huomaa että paukuttelen menemään!!! "puinen leikkuulauta" -tai minun tapauksessani; puinen juustotarjotin -nyyyh- juustoa...(r.i.p. soijaällöjuustoon en koske). Eli pannu, häirikkö maissinjyviä, oliiviöljyä, suolaa...puinen kansi ja Antaa Palaa!!! oooh...heaven.

Ja tämä sitten tästä vegaani osiosta.


SOIJA:
Seuraavaksi siirrymme tuohon kirottuun soijaan, jonka manasin alimpaan hel**in viimeisessä kirjoituksessani. Soija parka...ei se ehkä nyt kuitenkaan niin pahaa myrkkyä ole...onneksi on oma blogi niin tänne saa kirjoitella mitätahansa. Kävimme kyllä tästä rakkaan S:n kanssa kiivasta keskustelua joka yleensä loppui näin: "mä en jaksa kiistellä soijasta, ei täältä internetistä löydy mitään hyvää faktatietoa. Mä meen nyt nukkumaan" -joten jäin kiistelemään soijasta ja sen vaarallisuudesta ihmiskuntaa kohti ihan itsekseni. Hyvin kiistelin, kunnes keksin jotain muuta luettavaa internetistä, tai jonkun mielenkiintoisen ulkoavaruuden uhka dokkarin Youtubesta katsomista.
Listasin S:n kanssa linkkejä (tai minä listasin soijan vastaisia, ja S tunki näitä puolustavia linkkejä, ja solidaarisuudesta S:ää kohtaan päätin postittaa molemmat kannat huomioon ottavia linkkejä)

Jee Jee hyvä soija:



No joo, vai ei...no mutta ne UNFERMENTED soija tuotteet!!! (eli siis...ööö...'ei käytetyt' soija tuotteet. Ei siis toisen käyttämät, tai itsensä, vaan...jonkun muun käymisellä käytetyt...tms?) Tämä on muuten taikasana, eli kannattaa muistaa, ja lukea tämä artikkeli -jos lukee englantia


Jatkoa edelliselle ja FERMENTED soija tuotteet -eli hyvikset


HERÄTKÄÄ! postia -ei mitään tekemistä Jehovalaisten kanssa. No ei kyllä mitään tekemistä soijankaan kanssa, että miksi se on täällä, ei mitään tietoa, mutta äärimmäisen hyvä artikkeli 15 terveysruoasta!


Ja joku karmaiseva linkki, taaskin: mitä se tekee täällä, ei mitään tietoa, eikä mitään tekemistä soijan kanssa, mutta kyseinen pinkkipukuisten rivityyppien kuva on koristanut idea-korttiseinääni vuosia...ja nyt vasta tajusin että mitä tuolla tehtaassa tehdään...karmaisevaa. Mutta erittäin tärkeää vegaaniuden puolesta puhuvaa informaatiota kaikkien tutkittavaksi!!!



Eli tässä teille soijatietoutta ja vähän muutakin.

No niin se oli sitten siinä, joten voimme siirtyä tähän kokkauspuolelle:

Olen koetellut ja kokkaillut ja hykerrellyt ja kiemurrellut kaikenlaisten kummallisten unelmien rajamailla...välillä kokkaukset -etenkin smoothiet, ovat kiemurrelleet hieman väärään suuntaan...itseasiassa tuolla kaapissa on vieläkin kiemurainen smoothie, joka on ollut siellä jo noin 2.5 viikkoa...yäk. Jos avaan kannen, uskon että se kiemurtelee kannen alta ulos. Ja sitten joudun itsekin täysin kiemuralle...


KAURA (+kaurasämpylät):
Soijatuotteista luopumisen jälkeen, S ehdotti kauran maailmaan uppoutumista...kokeile edes? No, viljaton raakavegaanihan kokeilee vaikka mitä! Vaikka kauraa! Ja kaupassa nälkääni kiemurrellessa mietin mmm...miten se nyt sitten menikään...kaura sämpylöitä...kaurasämpylöit'!!! Jeee!!! Ja megavähän ruisjauhoa seassa, ihan saman, otan tämän :D oooohh...taivaallinen ensimmäinen puraisu pehmeästä leivästä Helsingin päärautatieasemaa vastapäätä olevan Makkaratalon seinustan viertä, Ateneumin edessä olevaa bussipysäkkiäni kohti kulkiessa...pala taivasta... Voi ei! Onko tässä maitoa? Tai kananmunaa? Sämpylä puoliksi suusta roikkuen alan koluta läpi ylisuurta kassiani, ja mietin voi itkujen itku: pitääkö tää pala sylkeä maahan! Koluan ja koluan, otan punajuurisalaatin, salaatin, ja jotain kesäkurkkuja kassista, no tuolla, toisella kädellä juuri ja juuri yletän pussukkaan ennen täyden katastrofin laukeamista. Pheeew...mikään ei pudonnut, paitsi ohikulkevien ihmisten silmät. "Olen vegaani, ettekö tajua??" Luen tuoteselosteen..ei maitoa...ei kananmunaa...luen tuoteselosteen uudestaan, ei vieläkään maitoa, eikä kananmunaa, ehkä liivatetta? Ei sitäkään, hyvä, voin siis syödä tämän palan taivasta, joka alkaa jo olla hieman kostean puoleinen ja menettänyt jähmeytensä...Taivaallista, silti. Syön koko pussillisen samantien.

Ongelmia...ei tietääkseni -vielä tuossa vaiheessa.


KAURAMAITO versus RIISIMAITO
Innostus ylimmillään, jeeee, pystyn syömään kaurasämpylöitä! No, syön niitä monta päivää putkeen, ainakin kaksi. Sitten alkaa ongelmat. Turvotusta, vatsakipua...no se on varmaan se ruis. Ostan kaurahiutaleita, ja kauramaitoa ja samalla kun juon kauramaitoa tyytyväisenä lasista, syön kaurahiutalelettuja...herkullista. Ja näitä kaurahiutalelettuja tuli sitten syötyä varmaan viikko...kunnes tajusin, ei...kyllä tässä nyt joku mättää, ei tää kaura ole nyt mulle. Ja siihen se loppui sekin ilo lyhyeen.

Mitäs sitten. No..mitäs jos koittaisin uudestaan tota riisimaitoa, mutta ei sitä karmivan hirveää tomusokerivettä, vaan tätä kivassa violetissa purkissa olevaa Keijun maustamatonta riisimaitoa. mmm...ei paha! Olen tainnut löytää uuden ystävän! (...vaikka kroppa tästäkin valittaa...mutta jos nyt päivän tai kaksi. Itseasiassa ajattelin koittaa viikon melkeinraakaruokadieettiä huomisesta alkaen, ja katsoa mitä elimistö siitä sanoo! :) Eli vielä tänään...popcornia, tattari-riisihiutale-perunajokumömmö lettuja (tattari uusi ystäväni) ja sitten taas...dieetti...


-R-
kiittää kauniisti ja kuittaa tekstin ja päätään nyökyttää tyytyväisenä. Ehkä S:kin on taas tyytyväinen, kun blogi ei sittenkään kuollut ensimetreillä! :D
Gooood Morning World!!! Mitä S ei vielä tiedä...on mitä tuleman pitää!!! !!! !!! -kohta tietää :D


Seuraavissa teksteissä lupaan karmaisevia koettellemuksia...kirjoittaja muuttaa lihaa ahmivan kokin kanssa saman katon alle!!! Yritin selittää vegaanin ja vegetaristin eroja...asia ei päässyt rajallista ymmärrystä pidemmälle...Miten tässä käykään!!! Luvassa myös: Ruokablogi lähtee Lontooseen!!! Eikä aio sieltä Suomeen palata! Kierrämme Lontoon vegaanitaivaat...aaah...ja raportoimme niistä lisää :D

So...dear readers...STAY TUNED!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti